Ponedeljek - Petek8:00 - 16:00
LokacijaDunajska cesta 370, 1231 Ljubljana - Črnuče
E-Mailgorazd.struklec@arpa.si
Socialna omrežja

VPIS ELEKTRONSKEGA NASLOVA V POSLOVNI REGISTER

Zakoni in drugoVpis elektronskega naslova v poslovni register

Po novem morajo družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. To namreč določa nova sprememba Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9.2.2021).

Tudi že ustanovljene družbe morajo vpisati elektronski naslov v poslovni register. Rok za vpis je 1 leto od uveljavitve zakona, to je do 24.2.2022. V kolikor se elektronski naslov ne vpiše, je za gospodarsko družbo zagrožena globa.

V naslednji povezavi so navodila OZS, kako postopati v primeru, da elektronskega naslova še nimate vpisanega oz. javno objavljenega v poslovnem registru (Ajpes).

PO NOVEM MORAJO GOSPODARSKE DRUŽBE IMETI OBVEZEN VPIS EL. NASLOVA V POSLOVNEM REGISTRU – Obrtna zbornica Domžale (domzale-ooz.si)

Hitra povezava do obrazca: 03_Prijava_za_vpis_v_PRS_za_DPS.pdf (ajpes.si)

Vse družbe, ki že imate vpisan elektronski naslov, preverite ali je le-ta ustrezen in ga, če je to potrebno, spremenite na enega izmed spodaj opisanih načinov. Velja tudi v primeru, če že imate vpisan elektronski naslov, ta pa ni javno objavljen. V tem primeru morate sporočiti, da dovolite javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma je potrebno predložiti drug elektronski naslov za vpis.

Elektronski naslov je javen podatek in bo tako tudi javno objavljen na spletni strani AJPES, poleg tega pa bo na voljo uporabnikom Poslovnega registra Slovenije. Če do roka datuma vpisa, ki je 24.02.22 ne boste vpisali elektronskega naslova v poslovni register, vas lahko doleti globa v višini:

  • od 15.000 do 45.000 eurov za veliko družbo
  • od 10.000 do 30.000 eurov za srednjo družbo
  • od 2.500 do 15.000 eurov za majhno družbo
  • od 1.000 do 6.000 eurov za mikro družbo
https://arpa.si/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6138-scaled-e1592384250576-640x1053.jpg

POZOR: Ta obveznost velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe ter tudi za gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij, ne velja pa za  samostojne podjetnike.

Kje lahko uredite vpis elektronskega naslova za svojo družbo?

Elektronski naslov lahko vpišete na več načinov:

  •  tako, da vložite Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  •  tako, da izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec Predlog za vpis spremembe v PRS (obrazec lahko prenesete tukaj),  po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavite na katerokoli izpostavo AJPES,
  • tako, da na izpostavo AJPES dostavite ali pošljete vlogo s preprostim dopisom, ki je  elektronsko ali ročno podpisan,
  • tako, da ob urejanju sprememb drugih podatkov o družbi, hkrati tudi vpišete el. naslov družbe, ki ga vložite na točki SPOT ali pri notarju.

V kolikor bi potrebovali pomoč, nas kontaktirajte.

Vir: Ajpes

Kategorija:
Zakoni in drugo
Datum objave:
Oktober, 2021
Arpa d.o.o.Poslovalnica
Stopite v stik
Za več si oglejte našaSocialna omrežja
Dokaz, da smo na pravi potiCertifikat bonitetne odličnosti
https://arpa.si/wp-content/uploads/2021/02/Certifikat-boniteta-2.png