Ponedeljek - Petek8:00 - 16:00
LokacijaDunajska cesta 370, 1231 Ljubljana - Črnuče
E-Mailgorazd.struklec@arpa.si
Socialna omrežja

OBRAČUN PLAČ PRI ZUNANJEM PODJETJU

Plače Obračun plač pri zunanjem podjetju

Plača predstavlja znesek denarja, ki ga delodajalec plača delavcu za opravljeno delo. Strošek plače za delodajalca predstavlja bruta (kosmata) plača in prispevki delodajalca, delavcu pa se od bruto plače odtegnejo zakonsko določene davke in prispevke, tako da delavcu na koncu ostane neto plača.

Delavcu je ena izmed prioritet zagotovo pravočasna in natančno obračunana plača. Vsekakor je zadovoljen, srečen in motiviran zaposleni cilj vsakega sodobnega delodajalca, zato je pravočasna in predvsem natančno izračunana plača vsekakor eden izmed korakov k dosegu tega cilja.

Zakaj je priporočljivo vpeljati sistem obračuna plač pri zunanjem podjetju? Našteli bomo več prednosti tako imenovanega »outsourcinga« obračuna plač:

  • Natančnost

Kot smo zapisali že v drugem odstavku, je zaposlenim pomembna natančno izračunana plača, ne glede na njihovo izobrazbo ali položaj v podjetju. V podjetjih zaradi povečane količine dela oddelki hitijo in posledično napravijo številne napake, kar pa vodi v nezadovoljstvo zaposlenih. Največji problem pa se pojavi, ko so podjetja prepričana, da imajo z internim obračunom plače boljši nadzor.

V našem računovodskem podjetju smo že večkrat dokazali, da imamo zunanji izvajalci bistveno večji nadzor in kontrolo, kar vodi v manjše število napak. Hkrati tudi z izkušnjami in znanjem zunanji izvajalec poskrbi za kvaliteten proces obračuna plače.

  • Pravočasnost

Zaradi povečanega obsega dela znotraj podjetja se procesi večinoma podaljšujejo, tako pa pri oddelku za obračun plač lahko pride tudi do zamujanja in posledično napak. Z zunanjim izvajalcem se podjetje lahko reši skrbi pravočasnosti, saj s podpisom pogodbe in dogovorom preprečimo morebitno zamujanje obračuna plač, oziroma nasprotno, z zunanjim izvajalcem dosežemo pravočasnost obračuna plač.

https://arpa.si/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6138-scaled-e1592384250576-640x1053.jpg
  • Znanje

V podjetjih prihaja do problema ohranjanja znanja na področju obračuna plač. Dandanes se zakonodaja spreminja pogosto. Zaposleni so tako podvrženi spremembam pri razvoju znanj in hkrati tudi izkušenj. Razvoj in vzdrževanje znanja zaposlenih podjetju lahko med drugim predstavlja tudi kar visok strošek. Na nasprotni strani pa se zunanji izvajalec z različnimi zahtevami sreča večkrat in je na določene spremembe in novosti pripravljen. Običajno ima zunanji izvajalec dovolj znanja, da lahko svetuje in rešuje probleme kvalitetno ter pod precej nižjimi stroški kot bi to stalo podjetje samo.

  • Podatki in zakonodaja

Pri obračunu plač se prevrti število osebnih podatkov zaposlenih, zato so vodje/direktorji mnogokrat občutljivi na te podatke in jih želijo zadržati znotraj podjetja. Hkrati tudi zaposleni ne želijo, da vsak posameznik izven podjetja ve vse o njegovi plači. Nasprotno pa je vse več posameznikov, ki svoje informacije širijo po različnih socialnih omrežjih. Ne glede na vse, je potrebno pri zunanjem izvajalcu potrebno preveriti politiko varovanja podatkov. Izvajalec, ki vam lahko zagotovi neprekinjeno varovanje osebnih podatkov, je za vas vsekakor prava izbira.

Zakonodaja se spreminja neprestano in ima ogromen vpliv na proces obračuna plač. Znanje pri uporabi različnih programskih orodij za obračun plač ter samo znanje pri interpretaciji posameznih zakonov lahko predstavlja visok strošek pri celotnem procesu obračuna plač. Spreminjanje zakonodaje lahko podjetju predstavlja višji strošek, saj se morajo zaposleni nenehno izobraževati, medtem ko zunanjemu izvajalcu to predstavlja fiksni strošek.

Zakaj izbrati računovodski servis Arpa d.o.o., za obračun plač?

Lahko se pohvalimo z več kot 30-letno tradicijo opravljanja računovodskih storitev, kamor vključujemo tudi obračun plač. V tem času smo obračunali številne plače tako za majhna kot tudi velika podjetja. Na mesečni ravni obračunamo več tisoč plač, hkrati pa poskrbimo za natančnost, pravočasnost, strokovnost in zaupnost podatkov. V dogovorjenem času poskrbimo za izdajo plačilnih list, ki bodo pripravljene v skladu z najnovejšimi spremembami zakonodaje.

Arpa d.o.o.Poslovalnica
Stopite v stik
Za več si oglejte našaSocialna omrežja
Dokaz, da smo na pravi potiCertifikat bonitetne odličnosti
https://arpa.si/wp-content/uploads/2021/02/Certifikat-boniteta-2.png