Ponedeljek - Petek8:00 - 16:00
LokacijaDunajska cesta 370, 1231 Ljubljana - Črnuče
E-Mailgorazd.struklec@arpa.si
Socialna omrežja

Vpis e-naslova gospodarskih družb v Poslovni register Slovenije

Zakoni in drugoVpis e-naslova gospodarskih družb v Poslovni register Slovenije

Dne 9.2.2021 je bila zadnja sprememba Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objava Uradni list RS, št. 18/2021). Na podlagi spremembe zakona morajo družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe morajo to dolžnost opraviti najkasneje do 24.2.2022.

Ta sprememba in obveznost velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe, ter za vsa gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij. Obveznost NE velja za samostojne podjetnike.

V primeru, da ima družba že vpisan elektronski naslov, naj preveri ali je le-ta ustrezen ali ga je potrebno spremeniti na enega izmed spodaj opisanih načinov. Med drugim vse družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo da je to javni podatek, morajo javiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma je potrebna predložitev drugega elektronskega naslova za vpis. Elektronski naslov družbe je namreč javen podatek in bo javno objavljen na spletni strani AJPES-a, dostopen pa bo vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije.

https://arpa.si/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6149-320x490.jpg

Družbe, ki podatka o elektronskem naslovu še niste podale, to lahko storite na enega izmed naslednjih načinov, in sicer:

  • vložite Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  • izpolnite in ročno ali elektronsko podpisan obrazec Predlog za vpis spremembe v PRS (objavljen je tukaj), po pošti ali elektronski pošti pošljete ali osebno dostavite na izpostavo AJPES,
  • na izpostavo AJPES dostavite ali pošljete vlogo (lahko v obliki dopisa, izpolnitev obrazca namreč ni obvezna), ki mora biti elektronsko ali ročno podpisana,
  • hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register, če hkrati spreminjate tudi druge podatke o družbi, ki ga vložite na točki SPOT ali pri notarju.

V primeru, da družbe določbe o vpisu elektronskega naslova v register ne spoštujejo, je predpisana globa, ki je določena v 685. členu Zakona o gospodarskih družbah.

Vir: Ajpes

Arpa d.o.o.Poslovalnica
Stopite v stik
Za več si oglejte našaSocialna omrežja
Dokaz, da smo na pravi potiCertifikat bonitetne odličnosti
https://arpa.si/wp-content/uploads/2021/02/Certifikat-boniteta-2.png