Ponedeljek - Petek8:00 - 16:00
LokacijaDunajska cesta 370, 1231 Ljubljana - Črnuče
E-Mailgorazd.struklec@arpa.si
Socialna omrežja

PODATKI ZA OBRAČUN NADOMESTILA PLAČ NA PORTALU SPOT

Plače S 1. julijem 2023 se podatke za obračun nadomestila plač lahko pridobi na portalu SPOT

S 1. julijem 2023 se je na portalu SPOT uvedel nov e-postopek, s katerim delodajalci, vpisani v Poslovni register Slovenije, od Finančne uprave Republike Slovenije pridobivajo podatke, ki so potrebni za obračun nadomestil plač med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov. S tem se poenostavlja postopek pridobivanja podatkov za izračun osnove nadomestila plače.

Postopek se je uvedel na podlagi sedmega odstavka 19. člena Zakona o davčnem postopku, namenjen pa je delodajalcem, ki ob pripravi obračuna nadomestila plače za svoje novo zaposlene delavce ne razpolagajo s podatki o osnovi za to nadomestilo. Za obračun nadomestila plače se s strani Finančne uprave Republike Slovenije zagotavljajo podatki iz REK obrazcev (obračuni davčnih odtegljajev) in iz OPSV obrazcev (obračun prispevkov za socialno varnost). Upravičenost do prejema teh podatkov bo delodajalec izkazal z izbiro izdanega elektronskega bolniškega lista.

S 1. julijem 2023 je torej mogoče pridobiti podatke za obračun nadomestila v breme delodajalca in podatke za obračun nadomestila plače v breme ZZZS. V primerih obračunov nadomestila plače v breme ZZZS bo možno pridobiti podatke o osnovah od 1. januarja 2022 naprej, v primeru nadomestila plače v breme delodajalca pa od 1. marca 2023 naprej.

Med drugim bo z novim letom (1. januar 2024) mogoče pridobiti podatke na podlagi elektronskega potrdila o darovanju krvi, ki se bo lahko v letu 2024 prevzemalo preko sistema SPOT.

https://arpa.si/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6162-scaled-e1592384012790-640x1053.jpg

Kako lahko pridem do podatkov?

Za nove uporabnike portala SPOT se informacije o pogojih za uporabo portala pridobijo neposredno na njihovi strani (Pogoji za uporabo e-postopkov in prijava v portal SPOT | SPOT (gov.si)).

Za že obstoječe uporabnike pa do novega postopka lahko dostopa zakoniti zastopnik podjetja oziroma poslovnega subjekta. V kolikor zakoniti zastopnik ne razpolaga s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa ne izvaja postopkov preverbe višine osnove, lahko dostop do postopka in drugih podatkov izbrani osebi dodeli s pooblastilom.

Vloga za ureditev pooblastila se uredit s pisnim obrazcem, od 1. julija 2023 pa je mogoče to storiti tudi elektronsko na portalu SPOT.

Kakšno vlogo ima tukaj računovodski servis?

Podjetje oziroma zakoniti zastopnik podjetja oziroma poslovnega subjekta lahko pooblasti računovodski servis za pridobivanje prej omenjenih podatkov. S tem se olajša delo podjetij, saj računovodski servis lahko neposredno pridobi podatke.

Vir: Državni portal za poslovne subjekte (SPOT)

Avtor: Luka Štruklec

Arpa d.o.o.Poslovalnica
Stopite v stik
Za več si oglejte našaSocialna omrežja
Dokaz, da smo na pravi potiCertifikat bonitetne odličnosti
https://arpa.si/wp-content/uploads/2021/02/Certifikat-boniteta-2.png